Начало » Общност » Осем нови здравни програми във Варна през 2019 година

Осем нови здравни програми във Варна през 2019 година

17 програми за обществено здраве, от които осем нови, са заложени в проектобюджета на Варна за 2019 година. Те включват скрининг и профилактика на заболявания, за които страната е водеща по заболеваемост в Европа. Целевите групи са деца и подрастващи, както и хора с рискови фактори за развитие на социалнозначими заболявания. Планира се по седем от здравните програми да работят само с деца, като ще бъдат обхванати над 2400 малчугани, а общо над 6500 души ще могат да се възползват от възможностите за профилактика, съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна.

Част от новите програми са: „Хипотерапия и рехабилитация на деца с увреждания и проблеми в развитието“; “Зеленият двор на Варна” – за ранно разпознаване на симптомите на отклонения във физическото, емоционалното и психомоторното развитие на деца от 0-3 г.; „Грижа за деца с диабет и редки ендокринни заболявания”- насочена към обучение на медицински специалисти и педагози; Програми за профилактика на рака на гърдата, за скрининг на заболяванията на белия дроб, на щитовидна жлеза, на маточната шийка и на простатата жлеза.

И тази година ще продължи работата по програмите за детско дентално здраве, очни заболявания, за профилактика и рехабилитация на наднорменото тегло при деца и младежи, за лечение на гръбначни изкривявания, за превенция на заболявания на слуха сред деца, профилактика на женското здраве, профилактика на сънна апнея.

Планира се развитие и на общинската инвитро програма. За периода 2015 г. – 2018 г. Община Варна е осигурила 503 000 лв. на 219 двойки с репродуктивни проблеми, родени са 40 деца. Всички предложения за здравни програми предстои да бъдат разгледани в Общинския съвет.

 
<
Петя Митева