Начало » Общност » Дискусия на тема „Как да вдигнем доходите веднага?“ се проведе във Варна

Дискусия на тема „Как да вдигнем доходите веднага?“ се проведе във Варна

Сдружаването, синдикализацията и извоюването на по-справедлив дял от печелбата за онези, които реално я изработват – работниците и служителите, обсъдиха на среща във Варна изследователи, синдикалисти, активисти и граждани.

Срещата в Морската столица беше част от националната обиколка „Да спрем прехода към дъното“, която се организира от сдружение „Солидарна България“ и Колектив за обществени интервенции със съдействието на фондация „Роза Люксембург“.

Присъстващите се обединиха, че работодателите имат интерес да държат ниска работната заплата на своите служители, за да поддържат конкурентоспособността си без да жертват печалбата.

Понякога прибягват и до внос на чуждестранни работници, по-бедни и отчаяни от нас хора и съответно готови да работят на всякакви условия, без да се пазарят. Това често създава конфликти между работещите, от които печелят единствено работодателите, защото те имат изгода от конфликти между работниците.

„От началото на прехода преди 30 години страната ни е заложила на два основни стълба: ниски заплати и ниски данъци. Тази стратегия се следва неотлъчно от всички български правителства до момента. Вместо да предлагаме иновативни продукти и по-добро качество на произвежданите стоки и услуги, ние се рекламирахме и привличахме чужди инвеститори с това, че сме евтини“, коментира Ваня Григорова – председател на „Солидарна България“ и икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“.

Тя предупреди, че благодарение на правителството и бизнеса, които са предприели щурм срещу Кодекса на труда, настоящата година ще бъде белязана от ожесточени битки за запазване на извоюваните от почти век работнически права.

Григорова обеща, че ще брани тези права в Кодекса на труда в работните групи и Националния съвет за тристранно сътрудничество колкото е възможно това да се случи там, но „когато и ако обаче мракобесните идеи продължат пътя си към Народното събрание, всички български граждани трябва да протестират в цялата страна“.

Гостите на срещата във Варна ще получат имейлите на депутатите от своя регион от организаторите на събитието, за да им изпратят от свое име три искания, които бяха представени от Григорова:

1) Професионално образование – бизнесът да сключва договори с учениците, в които са регламентирани условията на труд след завършване на обучението: тип на договора, условия, социален пакет, заплащане.

2) Незабавно спиране на разграждането на трудовото законодателство, което цели масов внос на работници от трети държави и задържане на ръста на заплатите в страната.

3) Задължение за работодателите да обявяват в Дирекции „Бюро по труда“ свободните си работни места, възнагражденията и условията на труд.

 

Участието в дискусията взеха още икономистът Даниела Пенкова от Фондация „Документални“, синдикалистът от Автономен работнически синдикат и зает в IT сектора Евгени Никитин, изследователят Стефан Кръстев, социологът Георги Медаров други.

 
<
Budnavarna