Начало » Общност » Започва проектирането на „синята зона“ в широкия център на Варна, напролет полагат маркировката

Започва проектирането на „синята зона“ в широкия център на Варна, напролет полагат маркировката

Снимка: Будна Варна

Започва проектирането за въвеждането на „синята зона“ в широкия център на Варна, съобщи шефът на ОП „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов.

Вече е избрана фирмата, която ще изготви проекта, а самото полагане на маркировката и разчертаването на местата ще стартира напролет.

Приходите от „синята“ зона в центъра на Варна за 2018 г. са в размер на 1,3 млн.лв. Дневно служителите на общинската фирма поставят по около 60 скоби на неправилно паркирали автомобили. Около 30 автомобила биват репатрирани от техническото средство тип „паяк“, допълни Младен Иванов.

Припомняме, че от 18 февруари влезе в сила решение на Общински съвет – Варна, според което по време на действие по репатриране на превозно средство от представители на ОП „Общински паркинги и синя зона“ и при явяване на водача на репатрираното возило, той ще заплаща на място такса. Досега в подобна ситуация автомобилът е бил освобождаван, а шофьорът не е заплащал такса. Мотивът за въвеждането й е покриване на разходите на предприятието по извършената дейност, заяви Младен Иванов, директор на ОП „Общински паркинги и синя зона“.

Репатриране на неправилно паркирано ППС:

1.1 Зона център и кв. Аспарухово – цена 45 лв. По време на действия по репатриране на ППС и при явяване на водача на репатрираното ППС място, се заплаща цена – 30лв.

1.2 Зона квартали, с обхват – кв. Чайка; кв. Левски; кв. Младост; кв. Трошево; кв. Възраждане; кв. Победа; кв. Изгрев; кв. Галата и кв. Св. Иван Рилски – цена 50 лв. По време на действия по репатриране на ППС и при явяване на водача на репатрираното ППС място, се заплаща цена – 35лв.

1.3 Зона крайни квартали – кв. Владиславово; Виница; кв. Бриз и всички селищни образувания – Цена 55лв. По време на действия по репатриране на ППС и при явяване на водача на репатрираното ППС място, се заплаща цена – 40лв.

1.4 Максимална цена от репатриране на ППС и цена за отговорно пазене – 300 лв.

2. Репатриране на излезли от употреба ППС и оказване на съдействие на юридически и физически лица:

2.1 Зона център и кв. Аспарухово – цена 22 лв.

2.2 Зона квартали, с обхват – кв. Чайка; кв. Левски; кв. Младост; кв. Трошево; кв. Възраждане; кв. Победа; кв. Изгрев; кв. Галата и кв. Св. Иван Рилски – цена 25 лв.

2. 3она крайни квартали – кв. Владиславово; Виница; кв. Бриз и всички селищни образувания – цена 27лв.

По предварителни проучвания броят на паркоместата във втората фаза на синята зона ще е 4500. Синя зона – „Широк център“ ще се ограничава от следните булеварди и улици:

ул,“Кракра“, ул.“Беласица“, ул.“Д-р Пискюлиев“, бул.“Владислав Варненчик“,

ул.“Дрин“, ул.“Пирин“, ул,“Битоля“, ул. „Братя Бъкстон“, бул.“Чаталджа“, бул .“Ген. Колев“, бул .“Царевец“, бул.“Осми приморски полк“, ул.“Капитан Рончевски“, ул.“Васил Друмев“, бул.“Княз Борис I“, бул.“Цар Освободител“, бул.“Осми приморски полк“, бул.“Мария Луиза“ и бул.“Христо Ботев“.

По граничните булеварди и улици, посочващи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране „Синя зона“.

Подзона 1 – включва и се ограничава от булеварди и улици: ул.“Кракра“, ул.“Беласица“, ул.“Д-р Пискюлиев“ и бул.“Христо Ботев“.

Подзона 2 – включва и се ограничава от булеварди и улици: ул.“Д-р Пискюлиев“, бул.“Владислав Варненчик“ и бул.“Христо Ботев“.

Подзона 3 – включва и се ограничава от булеварди и улици: бул. „Владислав Варненчик“, бул.“Мария Луиза“, бул.“Сливница“ и ул.“Дрин“.

Подзона 4 – включва и се ограничава от булеварди и улици: бул.“Сливница“, бул.“Осми приморски полк“, бул.“Цар Освободител“ и ул.“Пирин“.

Подзона 5 – включва и се ограничава от булеварди и улици: бул.“Цар Освободител“, 6ул.“Осми Приморски полк“, бул.“Царевец“, бул.“Ген.Колев“, бул.“Чаталджа“,ул.“Братя Бъкстън“ и ул.“Битоля“.

Подзона 6 – включва и се ограничава от булеварди и улици: бул.“Осми приморски полк“,ул.“Капитан Рончевски“,ул.“Васил Друмев“, бул.“Княз Борис I“ и бул.“Цар Освободител“.

Младен Иванов допълни още, че скоро предстои да бъдат закупени нови 18 електроавтомобила за служителите на „синята“ зона.

В момента се оценяват и офертите за закупуването на три нови супер модерни „паяка“, които ще са „Евро 6“ дизел.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева