Начало » Общност » Произнесоха присъдата на убийците на самотника от Войводино

Произнесоха присъдата на убийците на самотника от Войводино

Варненският окръжен съд призна за виновни Ивелин и Ангел, като съизвършители, и Владимир, като подбудител и помагач, за това, че на 16.11.2017г. са извършили грабеж придружен с убийството на 59-годишен мъж от с. Войводино.

Делото беше решено в едно заседание, след като подсъдимите признаха изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за провеждане на съкратено съдебно следствие.

В този случай, според НПК, съдът не може да наложи наказание доживотен затвор без право на замяна, а наказанието доживотен затвор заменя с лишаване от свобода от 20 до 30г. или ако прецени, че наказанието ще е лишаване от свобода от 15 до 20г., е длъжен да го редуцира с една трета.

Варненският окръжен съд наложи на подсъдимия Ивелин М.  наказание „лишаване от свобода“ за срок от 20 години, което намали с една трета до размер 13г. и 3 месеца. Същият размер на наказанието беше наложено и на Ангел П. – „лишаване от свобода“ за срок от 20 години, което след редукцията с една трета е с размер 13г. и 3 месеца. „Лишаване от свобода“ за срок от 5 години, което беше намалено с една трета до размер 3г. и 3 месеца e присъдата на Владимир С. Ивелин М. и Ангел П. са осъдени да платят солидарно обезщетение на наследниците на починалия мъж за претърпените неимуществени вреди в резултат на престъплението – сума в размер на  100 000 лв., ведно със законната лихва върху нея, считано от 16.11.2017 г., до окончателното й изплащане. Съдът отхвърли гражданския иск до сумата от 150 000 лв. като неоснователен. Ивелин М., Ангел П. и Владимир С., ще трябва да платят и направените разходи по делото в размер на 7010 лв.

Припомняме хронологията  според обвинителния акт. Ивелин М. и Ангел П. от Вълчи дол се познавали от години. През лятото на 2017г. на 30-годишният Ивелин М. му се наложило да вземе 80лв. заем от 34-годишния Владимир С., който имал бизнес в Суворово. След като сумата не му била върната в уговорения срок, той започнал да я олихвява. Владимир често посещавал Ивелин във Вълчи дол, за да му напомня за дълга, които достигнал 300лв. При една от срещите предложил на подсъдимите Ивелин М. и Ангел П. да ограбят къщата на мъж от с. Войводино, за който имал информация, че разполага с много средства от продажба на земи. Владимир С. поел ангажимент да разбере, кога пострадалият щял да отсъства от дома си, за да откраднат парите.

На 16.11.2017 г. вечерта тримата пристигнали с колата на Владимир С. във Войводино. Ивелин М. и Ангел П. проникнали в къщата на самотно живеещия човек. Той, обаче се събудил, усетил ги, започнал да вика за помощ и опитал да избяга. Нанесени му били множество удари, в следствие на които мъжът починал. Тъй като не открили пари, извършителите откраднали бакърена тава и котел.

Присъдите могат да се обжалват или протестират пред въззивната инстанция – Апелативен съд – Варна – в 15-дневен срок от днес.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева