Начало » Общност » Фалшиви екскурзоводи уронват престижа на Варна и страната

Фалшиви екскурзоводи уронват престижа на Варна и страната

В разгара на туристическия сезон във Варна често идват екскурзоводи с чуждестранни групи, които обаче не винаги представят информацията за културните забележителности коректно. Затова от Съюза на екскурзоводите в България ще настояват да не се допускат нискоквалифицирани или неподготвени гидове да водят туристически групи в страната. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Варна председателят на организацията Христина Неделчева.

Според нея, в града през активния сезон пристигат групи с туристически автобуси от Полша, Украйна, Молдова. Те обаче ползват техен водач, който понякога представя забележителностите с неточности.

„Наши колеги често дават сигнали за такива чужди граждани, които се представят за екскурзоводи. Такива хора представят неверни факти и по този начин уронват престижа на държавата и съответно на културно-историческия обект“, подчерта Христина Неделчева.

Според нея, правилата трябва да важат за всички екскурзоводи както у нас, така и в Европейския съюз и да се спазват. От Съюза на екскурзоводите в България се надяват, след промените в Наредбата за професията на екскурзовода, да има строг контрол и всекидневни проверки.

„В реализиране на нашата професия ние срещаме редица трудности, но има и много приятни моменти. На този етап най-важна за нас е законовата рамка. В момента се правят изменения и допълнения към действащата Наредба за професия екскурзовод. Ние представихме нашите искания за промени в и силно се надяваме, че част от тях ще се вземат под внимание“, обясни Христина Неделчева.

 
<
Budnavarna