Начало » Общност » Варна в съревнование с три държави за голям инвеститор, който ще строи високотехнологичен завод

Варна в съревнование с три държави за голям инвеститор, който ще строи високотехнологичен завод

Варна е в съревнование с Хърватия, Унгария и Румъния за голям френски инвеститор, който има намерение да построи високотехнологичен завод за сглобяване на части за електромотори и електрозадвижващи механизми, сподели областният управител Стоян Пасев.

При среща с него в края на миналата година Лионел Роланд и Жан-Клод Ривиер от Somfy са изразили интереса си към инвестицията в областта, която ще създаде над 1200 работни места.

„Французите дойдоха на ниво собственици на завода, което ме обнадежди, че  са избрали Варна като локация, но въпреки всичко казаха, че се борим с още три държави – Хърватия, Унгария и Румъния. Смятам, че Варна е с приоритет заради университетите, 45 000 студенти не са за подценяване. По време на строителството на завода могат да си подберат кадри и специалисти. Проблемът с работната ръка навсякъде стои. Знаете, че тук е ниска безработицата заради летния сезон, но зимата е трудно за хората да си намерят препитание. Това е тенденцията, да търсим такива инвеститори, дано да се спрат на Варна.

Бизнесът на тази компания е изключително печеливш, само за Европа отчетоха 17 млн. евро печалба за миналата година. Направили сме всичко възможно с кмета на Община Варна да ги привлечем тук като инвеститори. Знаете, че такъв тип инвеститори нямаме нито един в последните десет години, което е лошо. Сравнявам с Пловдив, тъй като градът расте с темповете на Варна, там има 140 нови фабрики за последните десет години. „Мерцедес“ са избрали Пловдив, където ще открият производство на фарове, ще градят фабрика за 40 млн. евро. Такова нещо се опитваме и на територията на Варна да се случи.

Девня е общината, където има нови инвестиции. Там се отвориха няколко нови производства, по-малки, но все пак вдигат стандарта и на общината и на областта. Там има нов инвеститор, фирма „Хъс“, която купи бившия завод „Полимери“. Там нещата са на етап проектиране, надявам се тази година да започне изграждането на две нови фабрики“, каза областният управител.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева