Начало » Общност » Дават буните във Варна на концесия за 30 години, слагат предпазни табели

Дават буните във Варна на концесия за 30 години, слагат предпазни табели

Снимка: Будна Варна

Буните във Варна, които са в окаяно състояние, ще бъдат дадени на концесия за срок от 30 години, а не както беше предвидено досега от 10 години. Ще бъдат поставени и предпазни табели. Това съобщи областният управител Стоян Пасев

„Тези брегоукрепващи съоръжения са ми приоритет още откакто съм станал областен управител. Откакто са станали такива съоръжение, те не са ремонтирани. Дойде миналата година през ноември едно писмо по инициатива на всички областни управители и държавата, знаете, че не само буните, а и голяма част от други съоръжения от публичната държавна собственост не се стопанисват. Има идея, влезе и новият закон за концесиите, чакаме преходни и заключителни разпоредби, дали сме мотивировка в МРРБ за наемането на тези съоръжения под наем или на концесия за 30 години. Досега беше за десет години и това беше нерентабилно за който и да било потенциален инвеститор.

Буните са в окаяно състояние и са нужни много средства за укрепването. За всичко могат да се използват буните, за заведения, лодкостоянки, атракциони. Надявам се новият закон за концесиите да отприщи инвестициите. До края на март очакваме да имаме ясни правила къде ще се играят концесиите и т.н. дали в МРРБ или по областните управи. Но тези съоръжения трябва да си намерят стопани. Защо не този стопанин да бъде Община Варна, която е по-добър стопанин от държавата. Държавата е лош стопанин на тези имоти и не се грижи за тях. Дал съм инструкции на всички, които се занимават с тях, на Морска администрация, на пристанище Варна и Община Варна, да се поставят безопасни табели, да се обезопасят самите съоръжения.

Особено тези, които попадат на територията на Община Аксаково, където е свлачищен район, там са напълно непригодни. Там общината и държавата няма как да се справи с това голямо свлачище, което е на територията на областите Варна и Добрич, засегнати са две общини Балчик и Аксаково, затова  нужно европейско финансиране.  Както знаете това е основната артерия между севера и юга. Основния поток от коли от Румъния през летния сезон минават през този панорамен път. Пуснали сме до гугъл запитване как може да показва обходен път през Осеново, а не този основен път между Албена и Златни пясъци. Много са проблемите на територията на Област Варна, но основното е изграждане на инфраструктура. Без нея няма ка да привлечем нито инвестиции, нито туристи.“, каза Стоян Пасев.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева