Начало » Общност » Почти 57 хил. лева са събрани от такса „домашен любимец“ във Варна

Почти 57 хил. лева са събрани от такса „домашен любимец“ във Варна

Приходът от такса „домашен любимец“ за 2018-та в община Варна е 56 668 лева. Сумата е с около 8 хил. лева по-голяма спрямо предходния период. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна.

През миналата година в „Електронен регистър за домашни любимци“ са въведени 827 котки и кучета. Те са с над 30 повече в сравнение с 2017-та.

От създаването на електронния регистър през 2012 година до средата на февруари 2019-та броят на въведените домашни любимци е 5840.

Регистрацията на домашните любимци се извършва в районните кметства по местоживеене. За целта са необходими паспорт, ваксинация срещу болестта бяс и поставен микрочип от ветеринарен лекар. С попълнения паспорт в кметството се издава удостоверение за регистрация. То трябва да се носи с паспорта на животното и при поискване да се представя на контролните органи за проверка.

Собствениците на домашни животни /кучета и котки/ са длъжни да декларират в кметствата по местоживеене вида, пола и броя на притежаваните от тях домашни животни/котки, кучета/ и настъпилите промени в числеността им в срок от до 30 дни за новозакупените и до 3 месеца за новородените. При декларирането на собственика се издава удостоверение за регистрация/паспорт/ от районното кметство по местоживеене. Регистрацията и пререгистрацията се извършва ежегодно в срок до 31 март на съответната година или заедно с подаването на декларацията.

Според общинските разпоредби за притежаване на куче и/или котка собственикът заплаща годишна такса в дирекция „Местни данъци” в размер на 24 лева.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева