Начало » Общност » Нова уникална находка във Варна: Откриха стена от римско време при ремонта на ул. „Цар Симеон I“

Нова уникална находка във Варна: Откриха стена от римско време при ремонта на ул. „Цар Симеон I“

Нова уникална находка изникна при ремонта на ул. „Цар Симеон I“ във Варна.

Част от римска укрепителна стена се е показала в непосредствена близост до откритите огромни каменни блокове, за които неотдавна медията ни съобщи.

Ето какво сподели по повод на откритието директорът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко:

„Става дума за римска стена, защото пълнежът  с римски тухли, в района на сградата до ДЗИ. Предполагаме, че това е една по-ранна стена, не тази късноантичната, която беше открита до храмът „Св. Никола“. Според покойният проф. Михайл Лазаров това е може би ранноримската стена на Одесос. Наличието на тези тухли изключват тази възможност. По-скоро става дума за нещо, което е от римско време. Има хипотеза, че в периода от трети век или в средата на трети век от периода на големите нашествия, когато е имало едно преукрепяване на Одесос, е тази находка.

Доколкото знам се очаква след ремонта улицата да стане пешеходна зона и тогава на това място зоната ще бъде маркирана по трасето на улицата. Така, както е направено в района на т.нар. Дупка, където имаше стена, за която се предполага, че е от същото време. Тези квадри, които също бяха открити на мястото, ще останат извън изкопа, за да се покажат. Може и да бъдат върнати на мястото им. Поне засега целта ни е да покажем оригинални камъни от крепостната стена в непосредствена близост до мястото, където са открити. Достъпа до мястото е силно ограничен  заради строителните работи по обекта, така че вероятността някой да влезе с достатъчно тежка техника, за да ги отмъкне, е нищожна. Те са твърде големи, за да представляват интерес за строители. Сега в зимният сезон няма толкова находки, така че до момента това е най-доброто ни попадение. „, обясни директорът на РИМ Варна Игор Лазаренко.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева