Начало » Общност » Във Варна разпитват и защитени свидетели по делото за гигантската контрабанда за над 225 млн. лв.

Във Варна разпитват и защитени свидетели по делото за гигантската контрабанда за над 225 млн. лв.

Варненският окръжен съд даде ход на съдебното следствие срещу двамата холандски граждани Курт М. и Робърт П., обвинени в контрабанда на над 16 тона прекурсори за производство на наркотици.

Първото заседание по същество започна с разпит на вещите лица изготвили физико-химичните експертизи в хода на разследването. Заключенията на експертите са, че откритите вещества представляват прекурсори с висока чистота и материали за производство на амфетамини, които са сред забранените у нас. В хода на делото се очаква на бъдат разпитани и 11 свидетели, сред които има и защитени.

Според обвинителния акт, 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П. в съучастие чрез фалшиви документи внесли през митнически пункт Варна-Запад на три пъти прекурсори за производство на амфетамини. Контрабандата, извършена в периода от 26 януари 2017 до 16 март 2018 г. тръгвала с кораби от Азия и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна. В документите била декларирана като почистващ препарат за прозорци. По данни на прокуратурата засечените прекурсорите са с общо тегло 16,222 тона, на обща стойност над 225 640 000 лв., като престъплението е особено тежък случай и в особено големи размери.

На 7.06.2019г. Робърт П. пристигнал в България за среща с Курт М. и български гражданин. Трябвало  да обсъдят изпращането на последната  доставка на един от прекурсорите за Испания. Коментирани били  получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и материали от Азия, и на кокаин от Латинска Америка. Срещата била документирана от българските власти и лицата задържани.

И двамата подсъдими са осъждани в държави от Европейския съюз. Курт М. участвал в международен трафик на наркотици, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 г. Търпял е ефективна присъда от 7 години затвор за внос на 1 тон кокаин през пристанището в Антверпен. В белгийски затвор се запознава с българка, която била осъдена за трафик на хора. Контактът му с нея станал повод да се установи да живее в България и да развива бизнес в Бургас, чрез регистрирана фирма.

Робърт П. също е осъждан многократно – на 3 години лишаване от свобода за участие в престъпна организация, извършваща преднамерени действия по Закона за опиатите и за опиума,  както и на 2 години лишаване от свобода за документни фалшификации и измами в съучастие.

От 7 юни 2018г. двамата са с мярка за неотклонение „задържане под стража. Обвинителният акт беше внесен в Окръжен съд – Варна на 3 декември 2018г.

Престъплението, в което са обвинени Курт М. и Робърт П. е тежко по смисъла на закона, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и глоба от 200хил. до 300хил. лв.

Още в разпоредителното заседание прокуратурата и защитата обсъдиха вариант за постигане на споразумение. Подсъдимите не бяха съгласни да изтърпят наказание от 10г. „лишаване от свобода“ и 200 хил. лв. глоба, поради което съдебното следствие се гледа по общия ред.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева