Начало » Общност » Ще развиваме ли рибарски туризъм във Варна?

Ще развиваме ли рибарски туризъм във Варна?

Снимка: Будна Варна

Все повече туристи във Варна и областта искат да се запознаят отблизо с рибарския занаят, довериха хора от бранша. На мода е да се потърси лодка, с която да се влезе в морето. Допълнително гостите искат да чуят някоя от прословутите рибарски истории, да хванат риба и да научат нещо повече за нея.

Тенденцията макар и да не е съвсем масова, набира сили. Особено популярна е в по-малките общини в областта. Логично, предпочитани дестинации са зоните, в които има биоразнообразие от риби и задължително – рибари.

Нерядко туристите държат уловът пред тях да се превръща в обяд или вечеря. Но държат да има история към това – къде и как се лови, какво представлява.

Предвид факта, че риболовът не целогодишен, развитието на този вид туризъм сериозно ще повиши заетостта на хората в бранша.

Община Варна отдалеч е предвидила перспективите от тази тенденция с проекта за новото рибарско пристанище в местност „Карантината“. В него освен задължителните пристани за лодките и халета за рибата предстои да се изгради и атракционна зона с клуб на рибаря, ресторант за 140 гости. В 3-етажна сграда ще има вита стълба, от която се открива невероятна панорама във всички посоки. В рибарското пристанище всеки ще може да се докосне до автентичността на този занаят, отделно ще има места за разходка и отдих, заложен е и строежът на паркоместа.

Източник: chernomore.bg

 
<
Петя Митева