Начало » Общност » За първи път във Варна започва програма за хипотерапия на деца с увреждания

За първи път във Варна започва програма за хипотерапия на деца с увреждания

„Хипотерапия и рехабилитация на деца с увреждания и проблеми в развитието“ е една от осемте нови здравни програми, които ще се реализират за първи път тази година от дирекция „Здравеопазване“ и дирекция „Спорт“ към Община Варна, научи BudnaVarna.bg.

Хипотерапията е ефективна лечебна физкултура, при която основното средство е общуването с коне и езда. Заниманията се провеждат под наблюдение на невролог и психолог и се адаптират спрямо индивидуалните потребности на детето. Обикновено се изисква изпълнения на различни упражнения в зависимост от личните особености и от степента на увреждането на малчугана. Световният опит доказва, че децата с увреждания и проблеми в развитието се повлияват добре от този вид занимания, тъй като терапевтичната езда подобрява тяхното емоционално и физическо състояние.

Часовете  по конна езда ще се провеждат в база „Виница“. Изпълнението на програмата ще се осъществява от Медицински центъра за рехабилитация и спортна медицина – Варна /МЦРСМ/. В програмата тази година могат да се включат до 60 деца с увреждания и проблеми в развитието.

 
<
Петя Митева