Начало » Общност » Няма заразена с морбили жена във Варна, клиничните изследвания го опровергаха

Няма заразена с морбили жена във Варна, клиничните изследвания го опровергаха

Отрицателни за морбили се оказаха лабораторните изследвания за клиничната картина на жената от Варна, настанена със съмнения за опасното заболяване в инфекциозната клиника към УМБАЛ „Св. Марна“. Това съобщи началникът на дирекция „Надзор над заразните болести“ в РЗИ д-р Янка Драганова.

Тя поясни, че по нареждане на Министерство на здравеопазването случаят е отпаднал от общата информация за болните от морбили в страната. Въпреки това се очаква обаче официален документ от лабораторията, който на 100% да удостоверява, че пробите са отрицателни за морбили.

Въпреки това продължават засилените мерки срещу разпространението на заразната болест във Варна.

„Проверяваме всички джипита, особено тези, които са заявили, че имат повече неваксинирани деца. Ще има сериозни санкции за онези от тях, които не са поставили навреме ваксините в случаите, при които няма противопоказания или отказ на родителите. За юридическите лица глобите са доста високи. Ще бъдат глобявани и директори на детски заведения, които са приели деца без доказан имунизационен статус против морбили“, обясни д-р Драганова.

Тя припомни, че единственият сигурен начин на защита срещу морбили е ваксинацията и посъветва родителите, които не са ваксинирали децата си да не отлагат, ако няма сериозни причини за това.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева