Начало » Общност » От 20 стотинки до 20 лева за мартеница във Варна

От 20 стотинки до 20 лева за мартеница във Варна

От 20 стотинки до над 20 лева на бройка варират цените на мартениците, които навръх Баба Марта се предлагат по варненските улици. Най-евтини и тази година са класическите семпли гривнички за ръце от усукани червен и бял конец. Най-скъпи са вариантите за украса на дома и тези, които се предлагат като авторски уникати.

Така например, на един от варненските пазари, по 25 лева се продават гигантски мартеници топки за стена, изработени от вълна. За по-патриотично настроените клиенти, търговци са подготвили и варианти с багрите на националния флаг. И тази годин има нестандартни предложения, отклоняващи се от класическите Пижо и Пенда. Редом с усмихнати човечета, ангелчета, зарчета, купидончета, кученца или коминочистачи, хит се очертава да бъдат мартенските метлички с Баба Яга върху тях. Последните в момента се предлагат на цени до около 9 лева. Между 3 и осем лева вървят моделите за стена от два пискюла с традиционни шевици, елементи от народни носии или пък такива в съчетание с конски подкови, детелинки и калинки за късмет. Срещат се още мартенички с щъркели, с минзухари и кокичета, под формата на гъбки или къщички, аранжирани с дърво или трева от текстил и полиестер.

И докато на места се предлагат по-скъпи модели, някои от продавачите са категорични, че ще разчитат с народни цени да привлекат повече клиентела. Убедени са, че ако си личи, че всеки детайл и всяко конче са пипнати с любов, това ще се оцени от хората.

За желаещите да направят по-специален подарък, малки галерии и магазинчета за сувенири предлагат богат асортимент от по-интересни модели. Освен гривни и бижута, в изложбените зали могат да бъдат намерени мартеници, съчетани с артистично изрисувани изображения върху пластмасова основа, глинени фигурки или елементи от дърво, стъкло и метал. При желание от страна на клиента, художници дори могат да изработят уникални мартеници по поръчка за всеки вкус.

И на фона на по-артистичните варианти за ценители, тази година във Варна все така актуални остават обикновените детски мартенички със значки, на които са изобразени всякакви животинки или герои от анимационни филми и игри.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева