Начало » Общност » Медицински сестри излизат на протест във Варна

Медицински сестри излизат на протест във Варна

Национален протест на медицинските специалисти по здравни грижи ще се проведе на 1 март пред сградата на Министерството на здравеопазването в София. Планират се протестни действия и пред общините в цялата страна. Основните искания са за достойни условия на труд и адекватно заплащане.

Хората в бели престилки настояват и за връщане на медицинските стандарти, промяна в категорията труд и без търговски дружества в здравеопазването. Организаторите на протеста призовават колегите си, които ще бъдат дежурни в деня на националния протест, все пак да ги подкрепят като закачат синя лента на ревера си в знак на солидарност.

„Да блокираме системата! Призовавам всички колеги – не се страхувайте! Нека да докажем, че без нас не може. Нека бунтът на белите престилки започне! Изходът е един – единение и борба до край. Нужна ни е само малко „лудост“, много кураж и нито крачка назад – тогава, ще успеем. Длъжни сме да опитаме“, се отбелязва в призива за протеста.

Във Варна протестът на медицинските специалисти по здравни грижи ще бъде подкрепен от работещи в големите болници и детските ясли, служители в Спешна помощ, санитарни инспектори  и работещи в частни клиники. Това разкри Светлана Стойнева, координатор на протеста за Варна.

Тя отбеляза, че в момента месечното заплащане на медицинските специалисти в града е от 560 до 770 лева, според местоработата. А заради ниските заплати в сектора, много от специалистите в бели престилки са принудени да работят на две и дори три места.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева