Начало » Общност » Месец на франкофонията започва днес във Варна

Месец на франкофонията започва днес във Варна

И тази година ще бъде отбелязан Месец на франкофонията във Варна, съобщиха на пресконференция от Франкофонския център в морската столица.

Програмата ще стартира на 1 март от 15 ч. с прожекцията „Дулосът“ в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център и ще продължи до края на месеца.

Организаторите са предвидили 12 прожекции, сред които „Човекът от Рио“, „Лудият Пиеро“, „Живот и нищо друго“, „Господин Клайн“ с участието на Ален Делон и Жан Моро и др. Освен с филми, Месецът на франкофонията ще бъде отбелязан и с няколко интересни събития.

На 5 март от 18:30 ч. в Морското казино ще бъде открита изложбата „Последният (вечен) мим“ на 23-годишния фотограф-репортер Христо Русев. Той е направил поредица от фотографи на българина Герасим Дишлиев, който живее във Франция и е бил един от последните сътрудници на световно известния френски мим Марсел Марсо. Французинът е обучавал мимове, но и певци от операта като Мирела Френи. Едно от типичните негови движения е „ход назад“ в забавен каданс. Именно това негово характерно движение е в основата на известната лунна походка на Майкъл Джексън. Мотото на Марсел е „Словото не е необходимо, за да изразим това, което ни е на сърце“.

Франкофонски мероприятия ще има и в няколко училища във Варна. На 8 март от 10 ч. в IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ ще се проведе Национален маратон по писане. За учениците е предвидено и Предизвикателство по четене на първи и втори чужд език. То ще се състои на 21 март от 14:30 ч. в IV-та езикова и на 28 март в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“. На 27 март от 9:30 ч. ще се проведе среща в Международната френска гимназия „Шарл Перо“ с поета Серж Пе.

Културните събития са по повод Международния ден на Франкофонията на 20-ти март. Той се отбелязва в 70 страни по света. България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 г. по време на V-та франкофонска среща на върха на остров Мавриций. Цялостната франкофонска дейност у нас се координира на един първи етап от Министерството на културата, а в последствие от 1995 г. насам от МВнР в качеството му на Национален координатор по Франкофония.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева