Начало » Общност » Варненски майки алармираха за опасна игра, която застрашава децата (видео)

Варненски майки алармираха за опасна игра, която застрашава децата (видео)

Разтревожени майки от Варна алармираха в социалните мрежи за опасна игра, наричана още предизвикателството „Момо“, което кара децата да се самонараняват и дори да отнемат живота си.

Докато децата гледат клипове в Youtube или в Youtube Kids, на екрана се появява ужасяващ образ с изпъкнали очи и страховита усмивка, имитираща известна картина на японска художничка. „Момо“ показва как се самонаранява – пие белина, самозапалва се, обтрива се със сол до изгаряне и др., като в същото време дава инструкции на децата как те да го правят с думите „Мама не трябва да знае, иначе ще умре, докато спи“. Клипът не може да бъде спрян докато не бъде изгледан.

„Момо“ се появява и на приложението WhatsApp, където също изпраща опасни предизвикателства. Според световни издания, образът се изпраща от хакери, които искат да привлекат внимание и да получат лична информация от потребителите на социалните мрежи.

Родителите се притесняват, че „играта“ може да вземе жертви, както се случи с нашумялото преди време предизвикателство „Син кит“.

Експерти призовават родителите да наблюдават децата си и тяхното онлайн сърфиране. Примери за повишено внимание са: ако детето стане много потайно, особено за това, което прави онлайн, ако прекарва много време в интернет и социалните медии, ако превключва екрана на устройството си, когато родителите се приближат, ако се оттегля или се ядосва след използване на интернет или изпращане на текстови съобщения, ако има много нови телефонни номера или имейл адреси на неговото устройство.

източник: Морето.нет

 
<
Budnavarna