Начало » Здраве » Днес доставят ваксини против морбили за лица над 18-годишна възраст във Варна

Днес доставят ваксини против морбили за лица над 18-годишна възраст във Варна

Днес се очаква във Варна да бъдат доставени ваксините против морбили за лица над 18-годишна възраст.

Те се продават само в две аптеки на територията на града, откъдето си купуват предимно моряци и студенти, при които се поставя задължително допълнителна ваксина против морбили, когато излизат в чужбина, обясни д-р Янка Драганова началник на дирекция „Надзор по заразните болести“ в РЗИ Варна.

Тя допълни, че има 3000 ваксини против морбили за децата до 18-годишна възраст във Варна. Те са предоставени на всички джипита, които са заявили бройка.

Тя увери, че ваксината за децата е безплатна и са осигурени нужните количества.

Припомняме, че според указания на РЗИ, единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст. Уважаеми родители, обърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на нашата страна.

Всеки гражданин, който не е наясно със своя имунизационен статус спрямо морбили, може да го узнае чрез изследване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) срещу морбили. Това може да бъде направено в немалко от лабораториите във Варна. При отрицателен титър или желание за имунизация/реимунизация, ваксината може да бъде поставена от ОПЛ на всеки и в Имунизационния кабинет на РЗИ-Варна, като биопродукта трябва да бъде закупен предварително от аптечната мрежа чрез заявка. Припомняме на всеки, че ваксината е въведена след 1969г. Хората родени преди това могат да имат имунитет само, ако са преболедували от морбили.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева