Начало » Общност » Уникална находка изникна под Шишковата градинка във Варна

Уникална находка изникна под Шишковата градинка във Варна

Древни находки в централната част на Варна продължават да изникват при ремонтните дейности на различни места. Поредната приятна изненада за археолозите, е част от пътна артерия от времето на някогашния Одесос, която се появи при изкопните работи на Шишковата градинка.

Мнозина варненци, които бяха подведени, че там е открит скелет на динозавър и се втурнаха да го видят, всъщност успяха да видят именно част от този път в изкопа.

Все още не е ясно дали след приключването на ремонтните работи и обновяването на площад „Екзарх Йосиф“ ще бъде поставен само информационен знак за находката или тя ще бъде съхранена под стъклен похлупак, за да се превърне в атракция за варненци и гостите на града.

Припомняме, че огромни каменни блокове от древния Одесос и стена от римско време се появиха при изкопни работи по ул. „Цар Симеон I“ във Варна.

Ремонтните работи, които започнаха на ул. „Михаил Колони“ и Шишковата градинка продължават. Обектът е част от проект „Естетизация и модернизация на градската среда“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“. Предвижда се пълно облагородяване на ул. „Михаил Колони“, която е една от връзките на пешеходната зона на бул. „Княз Борис I“ с Морската градина и плажа.

Ще се извърши подмяна на водопровод, преасфалтиране, ще бъдат монтирани нови енергоспестяващи осветителни тела. Разширена ще бъде и пешеходната зона, ще бъде изградена велоалея, като трасето ще минава успоредно на пътното платно.  Участъкът пред СУ „Климент Охривски“ – в частта от бул. „Княз Борис I“ до пл. „Екзарх Йосиф“, ще бъде обособен като пешеходна зона. Предстои и пълно обновяване на Шишковата градинка – затревяване, засаждане на храсти, оформяне на цветни фигури, като се запазва наличната дълготрайна растителност и се изгради поливна система. Ще бъде изграден кът за отдих, съществуващата чешма ще бъде обновена, ще има нова паркова мебел.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева