Начало » Здраве » Здравна кампания „С грижа за дамите“ започна от днес във Варна

Здравна кампания „С грижа за дамите“ започна от днес във Варна

Днес, 8-ми март, Международен ден на жената, е официалният старт на пролетната скринингова кампания за остеопороза: „С грижа за дамите“. Инициативата е с продължителност до Благовещение (25-и март) и се реализира на територията на Центъра по остеопороза и остеометрия в ДКЦ „Чайка“ (бившата Курортна поликлиника). Основните дейности са:

·Измерване на костна плътност (ДЕКСА изследване) на преференциални цени в размер от 20 лв. за една контролна зона

·Информационна кампания с печатни материали, публикации в социалните мрежи и сайта на центъра

Това е петото, поредно издание на кампанията като целият екип на центъра е твърдо решен и в бъдеще да полага нужните усилия и да участва с личен принос в организацията и провеждането на периодичните скринингови изследвания на преференциални цени. Именно тези инициативи са повод за хиляди хора от Варна и региона за първи път да се погрижат активно за здравето на своите кости. Ето и фактите:

·3712 пациента са изследвани в условията на кампанийни прояви

·1028 души са диагностицирани с остеопороза или общо 28% от изследвалите се

·1498 души са диагностицирани с намалена костна плътност (остеопения) или общо 40 % от изследвалите се

Препоръчително е профилактиката да започне след навършване на 40 години, а контролни изследвания да се правят на всеки 3 години – при нормална костна плътност и ежегодно – при намалена такава.

Остеопорозата е заболяване, пораждащо изключителни проблеми, както от медицинска гледна точка, така и в икономически и социален аспект. Веднъж възникнало, то отнема цялата свобода на човек и превръща рутинни дейности в бреме поради непрестанния страх от фрактури.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, при което костната плътност намалява, а костите стават крехки и чупливи. Около 200 милиона души са засегнати в световен план, като 80 % от тях са жени. Болестта се определя като „тихата“ епидемия на века, а причина за това е безсимптомното ѝ развитие. Загубата на костна плътност протича скрито и, ако не бъде изследвана, остеопорозата може да остане незабелязана с години.

Първият признак на остеопороза са фрактури на костите при наглед съвсем рутинни дейности. Те се проявяват обикновено след 60-65 годишна възраст и най-често са в областта на китката, тазобедрената става и прешлените. Фрактурите на прешлените могат да доведат до промяна във формата на гръбначния стълб и да станат причина за затруднено функциониране на белия дроб и сърцето. Сигурен белег за наличието им е намаляване на ръста с 3 см. и повече. Особено опасни са счупванията на бедрената шийка – една четвърт от пациентите умират в следствие на залежаване в следващата една година.

Единственият сигурен и признат метод за измерване плътността на костите е ДЕКСА-изследването. В редица Европейски държави то е включено в пакета безплатни профилактични дейности. У нас, за съжаление, то все още е възможно единствено като платена услуга. Въпреки това, различните кампанийни прояви дават резултат и с всяка следваща инициатива, все повече хора обръщат внимание на здравето си, наблягайки на профилактиката.

Терапията трябва да бъде назначена от специалист и съобразена с индивидуалните особености на пациента. При правилно лечение, резултатите от изследването се подобряват с всяка година.

Всички, записали час за изследване на костна плътност в рамките на кампанията „С грижа за дамите“, ще имат възможност да ползват преференциалната цена от 20 лв. за изследване на една контролна зона – лумбални прешлени или тазобедрена става.

Записванията вече започнаха, а часовете се резервират онлайн на Фейсбук профила на Центъра по остеопороза и остеометрия или на следните телефони:

052 / 803-900

0888 / 088-991

0892 / 604-172

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева