Начало » Общност » Изненадите под Шишковата градинка нямат край

Изненадите под Шишковата градинка нямат край

Продължават изненадите от отминали времена при ремонта на Шишковата градинка.

Последната находка, а която се натъкнаха работниците на обекта е керамичен водопровод и път от османско време, сподели пред репортер на медията главен асистент д-р Христо Кузов от Регионалният исторически музей.

Той обясни, че дълбоките разкопки се правят, тъй като по техни сведения под Шишковата градинка би трябвало да минава стена от античния Одесос. Такава до момента обаче не е открита. Ето какво каза още експертът:

„Един път се подлъгахме, очакваше се да има стена от Одесос, излезе обаче, че не е така. Всеки разпространява каква ли не информация. Понеже на този етап няма какво точно да се каже и се правят догадки всякакви. Започнахме проучването с цел да открием късноантичната стена на Одесос, за която се предполагаше, че минава под Шишковата градинка. Повече от половин век, по-старото поколение археолози са предполагали, че е минавало оттук, но сега при проучванията се оказа, че тази структура не е крепостната стена, а османски път. Той е много добре положен, настилката му е от масивни камъни. Много е здрав. Това е заблудило колегите, че може би е стена. Улицата по-късно е застроена, има керамичен водопровод положен и изградени зидове върху него. Този османски път е от края на 18-и и началото на 19 век. Ползван е докъм средата на 19 век. Тогава е застроен, регулацията е била променена. На този етап правим само сондажи и ако попаднем на археологическа структура, ще я разширим. Ако не попаднем, строителството си продължава“, каза експертът.

Относно информацията, тиражирана в социалните мрежи, че е открит динозавър при разкопките д-р Кузов заяви:

„Аз не мисля, че един средно интелигентен човек може да го възприеме на сериозно това нещо, но тук се изсипаха тълпи от хора от града да търсят динозавъра. Това показва статуса на нашето общество“.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева