Начало » Общност » Филм за спорна варненска забележителност обра овациите на Берлинале

Филм за спорна варненска забележителност обра овациите на Берлинале

Филм за Топлата вода във Варна бе представен на последното издание на престижния международен фестивал Берлинале. Лентата е озаглавена “Гьолът”, както е известен безплатният и неподдържан басейн с гореща минерална вода на централния плаж във Варна. Минералният басейн на Офицерския плаж е наричан и “пенсионерски СПА център”.

“Хората седят в горещата вода, облегнати на стените на басейна, и философстват за живота. Тук се сблъскват лични и политически възгледи, които разказват за обществените промени и застоя в един от краищата на Европа”, бе отбелязано в пресинформацията на Берлинале за филма.

Режисьор на документалната лента е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия.

„Гьолът” е бил прожектиран на Берлинале в средата на февруари. Бил е приет много добре и залите са били пълни. Сред гостите на прожекциите са били и героите във филма – Александър Атанасов, Генади Радомиров, Димчо Иванов и Борислав Костадинов, разкри Райкова.

Филмът е сниман в продължение на 3 години, а заснетият материал е около 100 часа. И нещо любопитно – докато са снимали, почти всички от екипа на Райкова са се изкъпали в басейна със спорна слава.

„Заглавието е като иронична закачка. Гьолът предполага някакво ужасно, отблъскващо място. Но в нашия филм не е такова”, отбеляза режисьорът.

Планирано е излъчване на 73-минутния филм по немската телевизия през 2020 г. Обмисля се прожекция на документалната лента и във Варна. Трейлърът можете да видите ТУК.

Източник: varnautre.bg

 
<
Петя Митева