Начало » Общност » Холандци показаха окончателната визия на новата библиотека на Варна (снимки)

Холандци показаха окончателната визия на новата библиотека на Варна (снимки)

Архитектите от екипа на холандското студио „Architects for Urbanity“ разкриха актуализираните изображения за техния много очакван проект за библиотека във Варна. Това се случва три години след като спечелиха открития конкурс на Община Варна за нова сграда на библиотеката.

От архитектурното студио съобщават, че новата библиотека ще приюти богата колекция от над 860 000 книги и предмети; ще осигури дейности за местната общност и ще стане огромна забележителност за морската столица на България по Черноморското крайбрежие.

Ето какво съобщават още холандските архитекти:

„Кметът на Варна Иван Портних заяви в медиите, че изграждането на библиотеката ще започне по-късно тази година, след одобрението на разрешението за строеж на библиотеката. С името на известния български поет Пенчо Славейков, Регионалната библиотека на Варна е създадена от Варненското книжовно дружество през 1883 г. и през последните десетилетия постоянно търси нова модерна сграда. Новата сграда ще събере всички отдели, книги и архиви на библиотеката, които в момента са разпръснати в шест различни сгради в града.

Изграждането на библиотеката е било приоритет в дневния ред на Община Варна през последните години, тъй като необходимостта от нова модерна сграда за съхранение на големите колекции и услуги на библиотеката е огромна, предвид постоянното и нарастващо търсене през последните десетилетия.

Главният архитект на Варна, Виктор Бузев, подчерта важността на проекта за града и заяви, че продължават усилията за осигуряване на средствата за строителството от националния и общинските бюджети, че ще се търсят средства чрез дарителска кампания сред гражданите и бизнесмените на Варна.

„Става дума за съвременна сграда с модерни решения, най-новите технологии в оборудването, електронен регистър, мултимедия, многофункционални учебни зали, общо работно място, детска площадка и съоръжения за всички възрасти. Книгите ще служат и като културни центрове за социални срещи“, заяви главният архитект..

Проектът се характеризира с прост монолитен дизайн и характеристика на прозрачната двойна височина, която минава през неговия участък, почти като мащабна градска стълба, осигуряваща монументално публично пространство в интериора и пряка връзка с уличното ниво и града.

Главният архитект изтъква още: „Обединихме се около този проект, който се вписва в околността, включително сградата на Община Варна.“

Сградата е близо до тази на Община Варна и се съчетава с нейния контекст, като включва големи текстурирани бетонни панели и полупрозрачни алуминиеви облицовки по фасадите му, а диагоналът и входното фоайе са прозрачни и гостоприемни за градския контекст: „Материалите в заданието са близо до околната среда, има окачени фасади и двойна фасада, наречена двойна кожа на откритото пространство на всички нива на сградата, която чрез дълги рампи дава възможност за събития с голям брой хора – изложби, спектакли, концерти и др.“

Новата библиотека във Варна ще осигури множество услуги и дейности за града и гражданите от всички възрасти. Голям общински паркинг за до 300 коли, ще бъде изграден в три подземни етажа и нов озеленен площад, който ще подчертае приветливостта на входните и лоби пространства на библиотеката. На приземния етаж на сградата ще бъде разположено основното фоайе. На услугите на посетителите ще има кафене, учебен център, временна изложбена площ и общинска зала за 200 места. Всички функции на библиотеката са разположени на петте основни етажа по-горе, включително зоните за деца и тийнейджъри, колекцията за възрастни, Центъра за изкуства и медии.

Различни индивидуални и групови работни пространства са разпръснати на различните нива на сградата, а подиумите и гъвкавите пространства са осигурени за по-малки групови събирания и неформални събития. На четвъртия етаж ще се намира мултимедийни инсталации и учебни пространства. Петият етаж е посветен на колекцията за възрастни и основната читалня за книгите, съхранени в голямото архивно съоръжение, което е проектирано като гръбнак на северната фасада на сградата. На последния етаж на сградата са разположени многофункционален павилион с кафене и открити озеленени площи, където потребителите и посетителите могат да се насладят на панорамна гледка към града.

Други съоръжения и характеристики на проекта включват панорамен асансьор на предната фасада, 24-часова система за връщане на книги, зелени покриви, топли материали за интериорните пространства и разширена поредица от дейности и пространства, които могат да надхвърлят типичните библиотечни функции и да осигуряват бъдещата гъвкавост на сградата и използването им като жив социален кондензатор. Публичният търг за изграждане на библиотеката ще бъде обявен скоро“, се посочва в информация от архитектурното студио.

 

Източник: varna24.bg

 

 
<
Петя Митева