Начало » Девня » Първият изнесен офис за безплатни правни услуги заработи в Девня

Първият изнесен офис за безплатни правни услуги заработи в Девня

В Деня на Конституцията и професионален празник на българския юрист в Девня бе открит първият извън областния център офис за безплатни правни услуги, научи BudnaVarna.bg.
Това стана възможно, след като общината безвъзмездно предостави помещение на Регионалния център за консултиране към Адвокатски съвет – Варна, което и оборудва.
Офисът се намира на първия етаж в общинската администрация и ще работи всеки понеделник между 9 и 12 часа. Юристите ще осигуряват безплатна правна помощ при граждански, наказателни, бракоразводни дела, както и при дела по Закона за защита на детето и Закона за домашното насилие.
Добре е да се знае, че безплатното правно консултиране е само за физически лица, които отговарят на определени критерии. Това са например социално слаби хора; лица, настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги; домове за възрастни хора, центрове за рехабилитация и социална интеграция на хора с увреждания, центрове за временно настаняване на бездомни хора; приемно семейство или семейство на роднини и близки, при което е настанено дете по реда на Закона за закрила на детето.
От услугите на изнесения офис могат да се възползват и жители на съседни на Девня общини. Препоръчително е лицата да се записват предварително, тъй като трябва да попълнят документи, с които да удостоверят, че отговарят на критериите за безплатна помощ. Телефонът за връзка с Центъра за безплатна правна помощ във Варна, чийто филиал се явява девненският офис, е 0879 838 917, имейл: centar@varnalaw.org.
„Считам, че избрахме възможно най-подходящото място за изнесения офис в Девня, тъй като в съседния на Общината парцел ще бъде построена новата Съдебна палата. В момента проектът се преработва, а до края на годината се очаква да започнат строителните дейности“, заяви пред юристите кметът Свилен Шитов.
 
<
Петя Митева