Начало » Общност » Засилени мерки за сигурност по време на великденските празници във Варна

Засилени мерки за сигурност по време на великденските празници във Варна

С цел опазване на обществения ред, ОДМВР – Варна предприема всички нужни мерки за засилване на полицейското присъствие в районите, където ще има струпване на хора – търговски центрове, гари, автораги, площади, научи BudnaVarna.bg.

„В празничната нощ, на връх Великден, е предвидено полицейско присъствие в районите на всички църковни храмове и параклиси, където ще се провеждат богослужения” заяви комисар Илиян Илиев – началник на отдел „Охранителна полиция” при ОД на МВР – Варна на среща с представители на средствата за масово осведомяване, провела се днес. Той подчерта също, че „акцент в работата на полицейските служители е поставен върху жилищните комплекси и малките населени места”. Предвид плануваните пътувания на част от жителите на Варна, „служителите на реда ще следят да няма кражби в празните домове”.

Комисар Илиев беше категоричен, че са взети мерки за обезпечаване на обществения ред в курортните комплекси край Варна, където се очаква пристигането на много туристи, най-вече румънски. „За целта, през дните на Великденските празнници, в районното управление в к.к. Златни пясъци ще бъдат командировани и румънски полицаи”, заяви Илиян Илиев.

Той призова гражданите на Варна да се обръщат към полицейските служители при нужда и увери всички, че „целта на Полицията е да осигури спокойствието на хората и да им помага”.
През празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата. Пешеходци, автомобили, велосипедисти – всички бързат, за да стигнат до набелязаната цел, като понякога забравят за безопасността.

Главен инспектор Петко Камбуров – началник на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Варна разясни мерките, които ще бъдат предприети за осигуряване на безопасността на пътя от страна на Областната дирекция. Във връзка с предстоящите почивни дни по повод Великден „Пътна полиция” при ОДМВР – Варна предвижда да бъде осигурено засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, в които се очавка засилен поток от автомобили от и към Варна. В четвъртък и петък (25 и 26 април) и в понеделник (29 април) екипи на сектора ще дежурят на входно – изходните артерии на Варна. Главен инспектор Камбуров увери, че освен полицейските екипи, спазването на правилата за движение по пътищата ще се гарантира и чрез използването на автоматизираните системи за контрол на скоростта.

Той поясни, че в празничната нощ, ще се работи за максимално облекчаване на потока на автомобили към храмовете, където ще се осъществяват боголсуженията. „На 27-ми вечерта е предвидено движението около Катедрален храм „Успение Богородично” и по подходите към него да бъде ограничено” каза Петко Камбуров.
В града се предвиждат засилени полицейски проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества, управление на МПС без свидетелство за правоспособност и други. Акцент през предстоящите почивни дни ще бъде сложен върху поведението на пешеходците на пътя, както и на водачите на МПС по отношение на тях, заяви пред журналистите главен инспектор Камбуров, като им разясни, че „тази операция ще се провежда успоредно с всички останали мерки за осигуряване на безопасността на пътя по време на Великденските празници”.

Въвежда се забрана за движение на товарни превозни средства на 25 април (четвъртък) от 16:00 до 20:00 часа и на 29 април (понеделник) от 14:00 до 20:00 часа.

Служители на РДПБЗН – Варна са извършили проверки на всички църкви и православни храмове в областта, в които ще се провеждат служби. Проведени са беседи със свещениците и са дадени указания, с цел ограничаване на предпоставките за възникване на пожари и организиране бързата евакуация  в случай на произшествие.

С пожелания за светли и спокойни празнични дни, Ви призоваваме към отговорност, предпазливост и безопасно поведение на пътя!

 
<
Петя Митева