Начало » Интересно » До 3 работни дни седмично за хората над 40 години

До 3 работни дни седмично за хората над 40 години

Всеки, преминал възрастта от 40 години, трябва да работи максимум три дни седмично. Това ще подобри както резултатите му на работа, така и емоционалното и физическото му състояние.

Учени от университета в Мелбърн са провели интересно изследване. В него участие са взели 3 000 мъже и 3 500 жени над 40-годишна възраст. Всеки един от тях трябвало да чете текстове на глас, да повтарят последователността от числа и подобни задачи.

Резултатите ясно показват, че тези, които работят по 25 часа в седмицата, имат много по-добри резултати от останалите. И обратното – когнитивните способности на тези, които работят 60 часа седмично, са по-ниски от на тези, които работят по-малко.

Положителните резултати от по-кратката работна седмица се дължат на занижените нива на стрес и преумора.

Учените са категорични, че работата е нож с две остриета. От една страна, тя стимулира мозъчната дейност, което е добре при напредване на възрастта. От друга страна, преработката и извършването на определени задачи води до натрупването на умора и стрес.

Това е крайно вредно за познавателните способности и намалява работоспособността. Което води до един извод – най-добре е работното време за хората над 40 години да се намали до 3 дни.

 

 
<
Budnavarna