Начало » Интересно » 10 любими сериала от 90-те

10 любими сериала от 90-те

90-те са златно десетилетие за телевизията. Именно тогава са създадени повечето сериали, които днес считаме за класически. Сред тях са както забавните ситкоми Friends и Married… With Children, така и поредици с вълнуващи приключения като като Star Trek: The Next Generation и The X-Files.

Предлагаме ви да си припомните 10 от най-популярните телевизионни сериали от 90-те години на XX век.

Friends
Едва ли има по-разпознаваем сериал от 90-те, който от първия до последния си сезон да е изключително интересен, емоционален и забавен. Чандлър, Джоуи, Рос, Рейчъл, Фийби и Моника са групата приятели, от която винаги сме искали да бъдем част и която е с нас в добро и лошо вече над 20 години.

Baywatch
Baywatch със сигурност не е най-любимият сериал на критиката, но пък е сред най-популярните през последното десетилетие на 20-ти век. Благодарение на него Памела Андерсън стана икона на цяло едно поколение, а бягането на забавен каданс и до днес е запазена марка на сериала.

ER (Спешно отделение)
Кой не е стоял по време и след вечеря пред телевизора и не е гледал с интерес историите от „спешното отделение“. Медицинската поредица разполагаше със силен емоционален заряд в по-голямата част от епизодите си. А също и с фантастични имена в каста – начело с Джордж Клуни, Ноа Уайли и Джулиана Маргулис, които днес продължават да са сред топ актьорите на Холивуд.

The Simpsons
Може би най-деветдесетарският сериал от всички тук. Анимацията на анимациите управлява от кралския трон през цялото десетилетие и стана феномен, излязъл извън рамките на телевизионния екран. И ако днес сценаристите страдат от лека загуба на вдъхновение, то първите десет години на поредицата са като златна мина за незабравими епизоди.

Married… With Children (Женени с деца)
Макар че в България се запознахме с този сериал-диамант едва след 2000 г., той винаги ще бъде знаков за телевизията през 90-те години на миналия век. Ал Бънди и семейството  му направиха това, което всички други сериали дотогава не посмяха – да представят тъмните страни на семейния живот. С това той даде път и на много други поредици, които обаче са само сенки на оригинала.

Seinfeld
Ако има някой ситком през 90-те години, който да съперничи на Friends  (Приятели), то това със сигурност е Seinfeld. Създателите на „Приятели“ ползват именно него за вдъхновение, когато правят своята поредица, и приликите са видими. Докато във Friends обаче наблюдаваме някаква сюжетна линия през всички 10 сезона, то за Зайнфелд, Креймър, Джордж и Илейн такава няма. Това е сериалът, в който не се разказва за нищо… както го описват и самите сценаристи в много от епизодите му.

Star Trek: The Next Generation 
Едва ли някой от феновете на Star Trek е предполагал, че историята на USS-Enterprise отново ще се върне на малкия екран. И то по-вълнуваща от всякога. С Патрик Стюарт начело, sci-fi сериалът изправи всички трекита пред дилемата Жан Люк Пикар или Джеймс Т. Кърк. Продължил цели седем сезона, Star Trek: The Next Generation е отправна точка за още няколко успешни поредици, сред които са и фаворити на феновете като Star Trek: First Contact, Deep Space Nine и Voyager.

The Fresh Prince of Bel-Air
Днес Уил Смит не взима най-добрите решения в кариерата си. Преди да стигне до тук обаче, актьорът прави не една разумна стъпка напред. Говорим най-вече за The Fresh Prince of Bel-Air. Емблематичен за 90-те ситком, който издигна Смит от едва прохождащ хип-хоп изпълнител до топ звезда в Холивуд с участия в някои от най-скъпоплатените филмови продукции.

The X-Files

Истината е някъде там… Фокс Мълдър и Дейна Скъли са вероятно двамата ни любими агенти от ФБР. Поне от телевизионния екран. Дуото преследва мистерии, свръхестествени същества и извънземни в продължение на завидните девет сезона. 9 години, през които някои нощи заспивахме доста по-трудно от други.


Алф
Американската ситуационна комедия, продуцирана от NBC между 1986 и 1990 г., е вдъхновена от филма „Извънземното“ и го пародира. Мичу Месарос е актьорът в костюма на Алф. Пол Фуско управлява куклата Алф, озвучава гласа на Алф и е един отпродуцентите.
Главният герой се казва Гордън Шамуей и е дребен извънземен, който получава прякора Алф. Той е роден на 28 октомври 1756 г. в долната източна част на планетата Мелмак. Тази планета се намирала на шест парсека (или на близо 20 светлинни години) разстояние от звездния свръхкупХидра-Кентавър и имала зелено небе, синя трева и лилаво слънце.
Тялото на Алф е покрито с оранжева козина. Неговият нос е на вълнички, има седем стомаха и обича да яде котки. Той ходил в гимназията 122 години и бил капитан на бейзболния отбор (играе се на лед с ракообразни вместо с топка).
Алф се разбил със своя космически кораб в гаража на семейство Танер – олицетворение на обикновеното американско четиричленно семейство от средната класа. Глава на семейството е чиновникът Уили, съпругата му Кейт е домакиня, а децата им са по-голямата Лин и по-малкият Брайън. Домашен любимец на семейството е котаракът Лъки.
Чудейки се какво да направят, семейство Танер допускат Алф в своя дом и го крият от НАСА, военните и своите любопитни съседи (особено семейство Ачмонек), докато той не поправи своя космически кораб. Става ясно, че Мелмак е избухнал и Алф е останал без дом. Той става постоянен член на семейството, въпреки че понякога създава главоболия със своите детински и лекомислени постъпки.

 
<
Budnavarna