Начало » Общност » Откриха стафилококи в колбас във варненски хипермаркет

Откриха стафилококи в колбас във варненски хипермаркет

Коагулазоположителни стафилококи в сушено филе с чубрица, в две машини за рязане на колбаси и по работния плот са били открити във варненски хипермаркет. Това става ясно от скорошно решение на Районния съд в морската столица, който потвърждава наказателно постановление на директора на ОДБХ – Варна, наложил имуществена санкция в размер на 1200 лв. на „К.Б. ЕООД е.К.“ КД.

На 23 януари 2019 г. в ОДБХ е постъпила жалба от потребител за наличието на заболяване от нейната дъщеря след употребата на сушено филе с чубрица, закупено на 21.01.2019 г. от хипермаркет „Кауфланд – Варна1“, стопанисван от „Кауфланд България“ ЕООД. Жалбоподателката е посочила, че тя самата също била с влошено здравословно състояние.

След получения сигнал, служители към ОДБХ-Варна извършили проверка на 24-ти януари в посочения магазин, като са били взети проби от нарязаното сушено филе с чубрица, от технологичното оборудване, работния плот и от персонала. Резултатите установили, че в колбаса, в двете машини за нарязване и по работния плот има патогенни микроорганизми – коагулазоположителни стафилококи.

За извършеното нарушение относно хигиената, главният инспектор в ОДБХ-Варна съставил акт на 26-ти март, а на 4-ти април началникът на Областната дирекция по безопасност на храните в морския град издал наказателно постановление, с което на въззивното дружество е наложена имуществена санкция в среден размер 1200 лв., от максималния – 2000 лв.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административния съд във Варна.

Стафилококите са род бактерии от семейство Стафилококови или Микрококи, най-малко 40 вида. Повечето от тях са безвредни и обикновено живеят по кожата и лигавицата на хора и други организми. Някои видове обаче са причина за инфекции. Отделяните от тях токсини са честа причина за хранителни отравяния, тъй като стафилококите могат да се размножават бързо в неправилно съхранявана храна.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева