Начало » Здраве » Нови 9 случая на СПИН във Варна

Нови 9 случая на СПИН във Варна

Девет случая на новоинфектирани с ХИВ са регистрирани във Варна от началото на годината. По този показател морската столица се нарежда на трето място сред големите градове в страната, сочат данните на Министерство на здравеопазването.

От началото на тази година са открити нови 147 ХИВ–серопозитивни, от които 93% са български граждани и 7% чужденци. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението е 5:1 (123 мъже и 24 жени).

Пътят на предаване на инфекцията също не е променен. И тази година 86% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път (от тях – 42% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт и 44% при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 13 %. Най-засегната е възрастовата група 30-39 години – 40%, следвана от възрастовата група 40-49 години –23%.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София – 64 лица, в област Пловдив – 15 лица, Варна и Пазарджик по 9 лица, Монтана и Русе по 6 лица, Велико Търново – 5 лица, Кюстендил – 4 лица, по 3 лица в областите: Бургас, Разград, Сливен, Смолян и Хасково, по 2 лица в Софийска област, Враца и Ямбол, и единични случаи в останалите области.

Към 31 юли тази година общо 1 639 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 591 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи за мониторинг.

През периода 1986–09.08.2019 г. в България са регистрирани общо 3 173 лица с ХИВ инфекция, показват данните на здравното министерство.

На 15 август стартира националната лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември. Кампанията се провежда във връзка с изпълнението на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции 2017-2020 г.“ и ще обхване цялата страна.

РЗИ-Варна ще участва със Седмица на отворените врати на ет.5, стая №501 в работното време на кабинет КАБКИС: понеделник, сряда и петък от 9.00-12.00 часа и 12.30-16.00 часа с безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит B, хепатит C и сифилис по метода „ELISA”, раздаване на презервативи и здравно-образователни материали.

Kампания на терен ще се проведе на 3 и 5 септември от 15:00-17:00 часа за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване с раздаване на презервативи и здравно-образователни материали пред входa на Морската градина.

Освен това в РЗИ-Варна ще се проведе лекция съвместно с НПО на тема ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции пред рискови групи с раздаване на презервативи и здравно-образователни материали.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване ХИВ тест и потърсете навременна медицинска помощ, съветват здравните власти.

Източник: varnautre.bg

 
<
Петя Митева