Начало » Общност » Експерт: Варна е най-подготвеният град в страната за бедствия и тероризъм

Експерт: Варна е най-подготвеният град в страната за бедствия и тероризъм

„Населението и институциите във Варна са много по-подготвени в сравнение с останалата част от страната по отношение на масови бедствия и тероризъм – заяви проф. д-р Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България и организатор на Международния семинар по контратероризъм у нас. – След събитията в Бургас с ръководството на Медицинския университет организираме 7-а година уъркшоп по тази тема. Редно е да се проведе и национален сезминар. Експертите и за него трябва да са от Израел и НАТО.“

 

Тероризмът е от древни времена. И ние не изоставаме – атентатът в църквата „Св. София“ с над 260 загинали миналия век е сред най-кървавите в историята.

 

„Тероризмът винаги е крачка преди нас. По всяко време някъде по света може да се подготви терористична атака, обществото да бъде изненадано и шокирано от действието. Проблемът със спящите клетки е особено опасен. В една Германия навлязоха над 3,5 млн. мигранти. Експерти са убедени, че са навлезли и немалко терористи. Те могат да се активират след години по заповед“, посочи проф. Методиев.

 

Практически всяка страна е застрашена от тероризъм и няма формула, по която да се избегнат на 100% атентатите.

 

„Трудно можем да проследим посоката на движение на подготвените терористи. А все още не сме наясно напълно какво и как да правим. Да се върнем към атентата в Бургас. Когато стана терористичният акт получих обаждане от Йерусалим 11 минути след взрива. Като отидох там цареше пълен хаос – както сред службите, така и в болниците. Едва след време нещата започнаха да се подреждат. Именно това е основното – когато нямаш очакване за нещо, трудно вземаш правилните решения“, добави експертът.

 

Още тогава се е зародила идеята за обучителен семинар и уъркшоп, който да подготви институциите за най-лошото. От 2 г. стажант-лекарите от МУ – Варна, се провежда едноседмично обучение по масови поражения, природни бедствия и тероризъм.

 

„При тероризма няма превенция. Специалните служби също се затрудняват предварително да се справят с проблема. Затова трябва да сме имаме възможност да посрещаме терористичните актове. Дано не са толкова мащабни като на 11 септември в Ню Йорк, като този в Бургас… В този смисъл на масови събирания трябва и строг контрол – скенери, фейс-контрол. Това е важи за спортни и културни събития, в моловете, паркинги. Тази превенция при нас я няма. И някой може да се възползва“, завърши проф. Методиев.

Източник: Черно море

Снимка: Черно море

 
<
Петя Митева